
Så får den svenska modeindustrin stöd i att jobba cirkulärt
Anna Lidström är doktorand i Design med inriktning hållbart mode vid Textilhögskolan, Högskolan i Borås. Hon har under flera år arbetat i olika roller med hållbarhetsfrågor som designer, stylist och konstnärlig ledare. Idag är Anna engagerad i Re:textile, Science Park Borås-projektet som ger produkter – och affärsmodeller – nytt liv.
Det handlar om att förlänga livstiden på produkter som cirkulerar i vår vardag och det är i första hand genom befintliga företag vi ser förändringen.
Potentialen i spill
Berätta mer om Re:textile! Vad jobbar ni med?
– Re:textile utvecklar nya designprinciper, affärsmodeller och produktionssystem som möjliggör cirkulära flöden i textilbranschen. Jag har framför allt varit involverad i designutvecklingen inom cirkulärt mode, där jag har arbetat med ett antal case för att visa på potentialen i att arbeta med spill, överproduktion och second hand-material. Inte minst för att attrahera modeföretag att arbeta med sitt eget spill. Att "göra själv" inom det egna designkonceptet men med en lika hög konstnärlig och kommersiell nivå som i övrigt sortiment.
Re:textile har samarbetat med design- och inköpsavdelningar hos en rad stora svenska modeföretag för att belysa olika aspekter av hållbarhet, berättar Anna.
– Vi har exempelvis haft kreativa workshops med Monki, Lindex, Cheap Monday och Gina Tricot. Ett resultat är den remake-kollektion som Lindex lanserade i samarbete med oss för ett drygt år sedan, där de producerade ny design av egna denimlager. I sortimentet ingick en kimono, flera jeansmodeller och en väska som såldes online och i Lindex flaggskeppsbutiker.
Nästa stora företagssamarbete är Cheap Monday som lanseras under våren, fortsätter Anna.
– Det kommer att bli en större kollektion och produktion av remake-plagg. Vi har även ett projekt med Monki i pipeline, det pågår en spännande utveckling inom de större modeföretagen minst sagt.
Hur ser textilbranschen ut idag? Behöver den förändras?
– Det händer massor! Under de åren som jag arbetet med Re:textile har medvetenheten ökat enorm. Det finns mycket kvar att göra, men det finns betydligt fler möjligheter idag att jobba cirkulärt än att bara arbeta med bättre material, mindre kemikalier och minskad vattenåtgång.
Ringar på vattnet med Lindex och Cheap Monday
Att gå från linjära produktionskedjor till cirkulära innebär inte bara nya tjänster och affärsmöjligheter som växer fram, utan på sikt även underleverantörsbransch. Ett exempel är "upcykling" – att återvinna avfall och omvandla det till produkter.
Anna menar att branschen behöver ställa om. Dels genom att erbjuda tjänster, exempelvis inom styling och lagning. Dels genom att sälja och producera tillägg till befintliga kollektioner snarare än att producera ”nytt”.
– Det handlar om vad vi gör av det som redan finns, både som konsumenter och som företag. Jag tror stenhårt på samverkan mellan branscher och kompetenser.
Sett ur branschens perspektiv, finns det affärsmöjligheter med att arbeta cirkulärt?
– Jag ser en enorm designpotential i att arbeta cirkulärt. Det öppnar upp för mer och fler kreativa arbetssätt. Men det är också krävande och möter nya utmaningar. Genom de två företagsprojekt vi genomfört med Lindex och Cheap Monday har branschen bevisat att det går att göra redesign i kommersiell skala och med hög designnivå. Jag hoppas att detta ska ge ringar på vattnet och eld i baken till andra att sätta igång.
Sist men inte minst, vad vill du cirkulera?
– Jag vill tipsa om designern Christopher Raeburn, som arbetar med flera intressanta aspekter av just hållbart mode. Det finns många intressanta filmer med honom på Youtube.
Inom planetens gränser
Re:textile arbetar mot visionen om en textilindustri som verkar inom planetens gränser. Genom att skapa nya plagg utvecklade för att hålla länge genom att kunna lagas, omarbetas eller på annat sätt uppdateras öppnas möjligheter för helt nya affärsområden inom reparation, redesign och andra typer av tjänster som förlänger livet på plagget och skapar ekonomisk tillväxt.
Parallellt skapas Re:Design Factory – en innovationsmiljö för prototyputveckling och genomförande av pilotprojekt med företag och innovatörer.
Varmt välkomna till #SIR18, 10-11 april i Borås.
Mer i media:
SVT: Framtidens mode är gamla plagg
Aktuell hållbarhet: Projekt ska skapa nya affärsmodeller för miljötextilier
Lindex: Intervju med Re:textile