
Från ettor och nollor till cirkelformer
400 deltagare, 201 matchade möten mellan storbolag och startups och 12 entreprenörer utsedda till Morgondagens samhällsbyggare. Keynotes Darja Isaksson, Eva Fors, Nicklas Bergman och ytterligare 40 ekosystemare på scenen. 27 partners från akademi, näringsliv och offentlig sektor. Två millenials som lärde oss surfa på den digitala vågen. En vision: Sverige ska bli världens mest effektiva ekosystem för innovation.
Nu är det nästan ett år sedan Sveriges Innovationsriksdag 2017 i Linköping och Norrköping. Dags att checka in med Martina Hegestig på inkubatorn LEAD, som projektledde arrangemanget i fjol.
Förra året var temat digital transformation, i år cirkulär ekonomi. Hänger det ihop?
– Den digitala transformationen har pågått länge och begreppet är kanske både uttjatat och väldigt brett, men samtidigt fortfarande högst relevant. Digitaliseringen och den nya informationen som blir tillgänglig gör det möjligt att fatta bättre beslut och spännande affärsmodeller kring delningsekonomi, cirkulär ekonomi och tjänstefiering av produkter.
Pratas det om cirkulär ekonomi bland entreprenörer och startups hos LEAD?
– Jag tycker inte att det pratas jättemycket om det, men många av bolagen jobbar ju med lösningar som bidrar till en cirkulär ekonomi, till exempel genom att ta bort miljöfarliga ämnen eller att använda förnyelsebar energi. För dem är det en självklar marknad, där det finns en stor affärspotential och jag tror att vi framåt kommer att se många spännande applikationer.
En kollektiv förändringsresa är påbörjad där såväl organisationer som slutanvändare rör sig mot mindre äga och mer dela, menar Martina.
– Jag tror att vi ganska snart kommer se mycket mer av cirkulär ekonomi och att det faktiskt är en självklarhet, jag tror inte att vi är där riktigt än. Men det känns som allt fler börjar se till funktioner istället för att till exempel se till faktiskt ägande, både ur ett kundperspektiv och interna processer. Delningsekonomi är ju en bra start i den cirkulära omställningen.
Du kommer väl på Sveriges Innovationsriksdag 2018?
– Givet. Jag ser fram emot SIR18 och tycker att det dels är ett intressant tema som jag tror ligger rätt i tiden och dels intressanta talare i programmet. Sedan ser jag fram emot att få komma till Borås, som jag har hört att det pratas ganska mycket om. Dels stadens kraftsamling där alla näringslivsorganisationer möter högskolan och innovativa bolag, dels om den fantastiska byggnaden de sitter i.
Sist men inte minst – vad vill du cirkulera?
– East Swedens Almedalssnack om cirkulär ekonomi! Det handlar om en långsiktig omställning på fyra nivåer: EU, nationellt, regionalt och lokalt.
Om Sverige ska bli världens mest effektiva ekosystem för innovation så behöver vi anta nya former. Varmt välkomna till #SIR18, 10-11 april i Borås.