Cirkulär journalistik med Thomas Frostberg


Thomas Frostberg är ekonomijournalist, redaktör för DN Global utveckling och numera gammal i SIR-gemet. Han har bevakat startupscenen sedan 1999 och sett entreprenörer gå från "udda fåglar" till en viktig del av näringslivet. Thomas Frostberg modererar Sveriges Innovationsriksdag för andra året i rad:

Thomas! Vad är på din agenda just nu? Tankar inför valåret?

– Just nu är det väldigt mycket fokus på hållbarhetsfrågor, socialt entreprenörskap och cirkulär ekonomi där det plötsligt börjar hända väldigt mycket i näringslivet. Jag tänker till exempel på att Findus nedlagda fabrik i Bjuv nu görs om till ett innovativt livsmedelscentrum med fokus på cirkulär ekonomi, men också Klarna-grundaren Niklas Adalberths satsning på att stötta framväxten av socialt entreprenörskap genom satsningen med Norrsken Foundation. 

Pratas det om cirkulär ekonomi?

– Det är något som dyker upp allt oftare i mitt jobb som ekonomijournalist, framför allt på det område jag ansvarar för som redaktör för DN Global utveckling där vi skriver om näringslivets roll i hållbarhetsfrågor. Allt fler branscher börjar inse att det som tidigare var avfall kan omvandlas till en resurs i deras egen verksamhet eller i någon annan bransch.

Hur var det att moderera fjolårets innovationsriksdag?

– Det var fantastiskt att se hur innovationsmiljöerna runt om i landet i hög grad är sammankopplade med det omgivande samhället. När jag började bevaka innovationsföretag och entreprenörer 1999 var företeelser som Ideon Science Park isolerade öar som ingen utanför egentligen begrep sig på eller interagerade med. Ibland är det svårt att se förändringen när vi är mitt uppe i den, men på bara 15-20 år har entreprenörer gått från att vara en udda fågel i både näringslivet och samhället till att i dag vara en viktig del i skapandet av tillväxt och välfärd.

Då pratade vi om digital transformation och den svenska paradoxen. Hänger det ihop med årets tema? 

– Det finns definitivt kopplingar. Framför allt är jag övertygad om att innovationer inriktade på cirkulär ekonomi gör det ännu enklare att få spridning för nya kunskaper, oavsett om det kommer från akademin, storbolag eller uppstartsföretag. Cirkulär ekonomi kan också bidra till att knyta samman stora och små företag, eftersom behovet av samarbete mellan dem blir ännu mer uppenbart. 

Vad är din relation till Borås? 

– Senast jag var i Borås var i samband med Scouternas nationella årsmöte som hölls där 2011, så det är hög tid att komma tillbaka! 

Vad vill du cirkulera?

– Jag vill gärna bjuda på lite fördjupning i ämnen som rör cirkulär ekonomi och socialt entreprenörskap. 

En dag på Norrsken: Här hoppas entreprenörer rädda världen

Det bästa från två världar – socialt entreprenörskap

Halv miljard kan investeras i Bjuv när Findus sålt – målet att skapa en mer hållbar livsmedelsindustri

Thomas Frostberg är ekonomi- och hållbarhetsjournalist, med särskild inriktning på innovation, entreprenörskap och riskkapital.

Han har de senaste tio åren arbetat som ekonomisk krönikör för tidningarna Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad och deras näringslivssajt 8till5. Innan dess grundade han innovationsnyhetstjänsten Rapidus och har även bevakat startup-scenen i Silicon Valley för San Francisco Chronicle.

Sedan ett par år tillbaka är Thomas redaktör för DN Global utveckling, Dagens Nyheters specialbevakning av näringslivets roll när det gäller hållbar utveckling, socialt entreprenörskap och cirkulär ekonomi med utgångspunkt i de 17 FN-målen i Agenda 2030.

Thomas modererar Sveriges Innovationsriksdag 2018 tillsammans med Therese Sjölundh.

Om Sverige ska bli världens mest effektiva ekosystem för innovation så behöver vi anta nya former. Varmt välkomna till #SIR18, 10-11 april i Borås.