600 möten and counting: Idag öppnar anmälan till Ignite matchmaking


”Sverige är unikt. Vi har väldigt många multinationella företag som verkar över hela världen. Men vi har också en jättespännande startupscen. Jag ser enorma möjligheter i att para ihop de här två världarna. [...] Därför är jag så glad över Ignite. Spännande plattform, jag kan bara applådera över hur snabbt ni har fått saker och ting att hända. Det är en kulturförändring som just nu sker i Sverige.”


Närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg om Ignite Sweden

16 etablerade samarbeten och fler på g 


Idag öppnar storbolagens anmälan till Ignite Matchmaking under #SIR18. Stina, berätta mer!

– Ignite Sweden hjälper våra svenska startups att få sina första stora kunder. Vi har hittills matchat 37 storbolag med cirka 140 startups i över 600 behovsbaserade möten och resultatet har varit över förväntan. Vi är nu uppe i 16 etablerade samarbeten och många fler är på gång.

Projektledaren Stina Lantz har utvecklat Ignite Sweden sedan start. Då var det en pilot som, på uppdrag av Vinnova, drevs av STING, THINGS och LEAD tillsammans med Swedish Incubators & Science Parks. Idag är Ignite ett nationellt program och numera ingår även inkubatorerna Uminova och MINC i maskineriet.
 

Learning by doing


– En nyckelinsikt från projektet är att de allra flesta startup-bolag mycket hellre vill ha företag som kunder än som investerare. Vi kan också se på resultaten att de storbolag som i första hand blir kund och senare möjligen investerare oftare lyckas med startup-samarbeten. 

De storföretag som har varit med i Ignite under året går i täten och visar att det är möjligt att driva öppen innovation med startup-samarbeten. Men många storföretag behöver fortfarande bli bättre på att samarbeta med startups, förklarar Stina. 

– Ett av exemplen vi ser är att skapa enklare vägar för upphandling och juridik. Många potentiella samarbeten klingar av på grund av krångliga internprocesser. Många storföretag har också en ambition att införa ett mer agilt arbetssätt, även där blir interna processer en stoppkloss. 

…and by observing


– Ett internationellt exempel som vi tycker är intressant är BMW Startup Garage. När de funderade på hur de kunde attrahera världens bästa startups konstruerade de “The Venture Client Model” med målet att bli startup-bolagets första kund inom Automotive. 

Alla startups som kommer in i programmet har en redan definierad affär med en intern produktägare hos BMW, och garaget blir en facilitator för gemensam proof of concept liksom diskussioner om framtida affärsmodeller, berättar Stina. 


Möta samhällsutmaningar


Vilka behov och utmaningar har era kunder? Pratas det om Cirkulär ekonomi?

– Digitalisering är en stark drivkraft. Vi ser att en stor del av digitaliseringen handlar om att kunna leverera en produkt som tjänst i framtiden. Där kommer det cirkulära tänket in, med uppkopplade prylar och smart säkerhet går vi från att äga till att låna eller hyra vid behov. Trenden ser vi även inom B2B. Vi ser också ett stort intresse när det kommer till nya material och nya energikällor. Hållbarhet är viktigt och blir allt viktigare.

Är Startups+Storbolag ”lösningen” på våra samhällsutmaningar?

– Startups är absolut en viktig del i ekvationen. Dels för att de ofta fokuserar affärsidé på en enda utmaning som de löser väldigt bra. Kan ännu fler starta bolag och få kunder i Sverige bidrar det till en stärkt konkurrenskraft. Både för våra stora bolag, som får en möjlighet att snabbt ta till sig nya innovationer, men också för de små startup-bolagen, som blir viktiga arbetsgivare om de får möjligheten att stanna i Sverige.

Många startups som ingår i Ignite vittnar om att det är betydligt enklare att få sin första stora kund i USA eller Asien, fortsätter Stina.

Hot topics på SIR18


Under Sveriges Innovationsriksdag 2018 kommer Ignite att matcha stora bolag med startups inom områdena AI, Automotive, Energy, Fashtech och New materials.

– Anmälan öppnar idag och vår ambition är att matchningen ska leda till minst 10 konkreta affärer!

Ignite kommer också utvecklas under året, bland annat genom att stora företag och startups erbjuds mer stöd kring hur de kan sätta upp samarbetet. 

Vad kan deltagande bolag se fram emot under SIR18?

– Förutom konkret affärsnytta planeras en och annan side summit med välkända talare och VIP-häng vid sidan av det som händer på stora scenen. Det blir en godispåse för bolagen. 

Vad vill du cirkulera?

– För den som vill riktigt nörda ned sig, vill jag tipsa om två rapporter på ämnet: en svensk studie vid namn ”Corporate Innovation Powered by Startups” och en global, ”Time for collaboration”. För den som föredrar film, finns en hel drös på ignite.se.

Mer info och anmälan

Startups this way 
Storbolag that way

 

Om Sverige ska bli världens mest effektiva ekosystem för innovation så behöver vi anta nya former. Varmt välkomna till #SIR18, 10-11 april i Borås.